Gondolat

A blogom tartalmát törölték.

Utolsó kommentek

  • Azithromycin: videotar.mtv.hu/Videok/2009/04/01/08/Zarora_2009_marcius_31_Vendeg_Hetesi_Zsolt.aspx (2012.02.13. 18:51) Kapitalizmus - tudod mit jelent?
  • Dean: A valós probléma egyik része, hogy nem kapják meg a "méltó" büntetésüket, mert a bíróságon kijátss... (2008.05.15. 17:52) Cigánybűnözés
  • legon: Aki bűnt követ el az a törvények szerint meg is kapja méltó büntetését. Cigánybűnözés ?=cigán... (2008.05.12. 00:41) Cigánybűnözés
  • Utolsó 20

Archívum

2007.01.28. 04:02 Dean

Kapitalizmus - tudod mit jelent?

A wikipedia vonatkozó cikkéből csak pár szót ragadnék ki, ami most engem érdekel:

"the means of production are mostly privately owned and operated for profit"

Magyarul a termelési eszközök (gyárak) magánkézben vannak, és a profit miatt üzemeltetik őket.

Első ránézésre ezzel nincs semmi baj, már az előző században is természetes volt. Csakhogy valójában nincs ebben semmi "természetes".

Hogyan lehet profitot termelni? Olcsón kell előállítani valamit, és drágán eladni. Minél nagyobb az árrés, annál jobb, tehát minél olcsóbb vackot minél drágábban kell a szerencsétlen vevőre rásózni. Az egész rendszer arra épül, hogy a vevőt - téged - minél jobban átverjék.

Nem kell sokáig keresni, ha példákat akar az ember arra, hogy ez miért igazán rossz. Menj be az első boltba, nézd meg az első élelmiszert, ami a kezedbe kerül. Láthatod, hogy a drága természetes hozzávalókat a lehetőségek szerint olcsóbbakkal helyettesítik. Tej helyett van reggeli ital, vaníliás sütemény helyett gazdaságos vanília jellegű ízesítésű sütemény jellegű pékáru, satöbbi, satöbbi. (Ez azt az érdekes mellékszálat hozza fel, hogy érdemes minél kisebb cégektől vásárolni, mert azoknak kevesebb pénzük van kikutatni, hogy milyen tevekakival pótolhatnák a termékükben a drága természetes élelmiszereket; lásd knorr leveskocka vs virgin leveskocka.) Nem tartom szerencsés dolognak, hogy minden élelmiszeripari vállalat azt kutatja, hogyan lehetne az én kajámban a klasszikus értelemben vett élelmiszert valami olcsóbb mesterséges anyaggal pótolni.

Persze ugyanilyen példa lehetne a repülőgépek fejlődéstörténete is; ki ne örülne annak, ha repülés közben eszébe jut, a biztonsági rendszereket az a cég szállíthatja a repülőgép-gyártónak, aki a legolcsóbb ajánlatot tette. Halleluja.

A középkorban az építőmesterek belevésték a nevüket a falba, hogy mindenki tudja, ők csinálták a házat. Manapság már az elkészülés évében elkezd lehullani a vakolat a legtöbb építményről.

Minden termék és szolgáltatás egyre silányabb. Hála ennek a felfogásnak, ahol minden a pénz körül forog. Ha nem lenne a kapitalizmus fejlődésével egyidejűleg technikai fejlődés, már szétesett volna a civilizáció. Így még a javuló technológiák elviszik a romló minőséget. Bár ha a gépkocsikra gondolunk, régen egy német autó 30 évig flottul működött, manapság meg az is megesik, hogy gyári hibásan hozzák. A régi jó japán elektronika szintje is sikeresen elérte a tajwanit.

1 komment

Címkék: kapitalizmus értelmező kéziszótár


A bejegyzés trackback címe:

https://gond.blog.hu/api/trackback/id/tr5243646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása