Gondolat

A blogom tartalmát törölték.

Utolsó kommentek

  • Azithromycin: videotar.mtv.hu/Videok/2009/04/01/08/Zarora_2009_marcius_31_Vendeg_Hetesi_Zsolt.aspx (2012.02.13. 18:51) Kapitalizmus - tudod mit jelent?
  • Dean: A valós probléma egyik része, hogy nem kapják meg a "méltó" büntetésüket, mert a bíróságon kijátss... (2008.05.15. 17:52) Cigánybűnözés
  • legon: Aki bűnt követ el az a törvények szerint meg is kapja méltó büntetését. Cigánybűnözés ?=cigán... (2008.05.12. 00:41) Cigánybűnözés
  • Utolsó 20

Archívum

2007.01.28. 00:23 Dean

Liberalizmus, vagy mi

A liberalizmus kifejezés a latin libertas szóból származik, melynek jelentése szabadság. Kőegyenes magyarításban a liberalizmus tehát "szabadságizmus", vagyis egy olyan gondolati rendszer, melynek központi eleme a szabadság.

A békés egymás mellett élés viszont megkövetel néhány kompromisszumot, ezeket szokták egy ideje törvényekbe foglalni. Nyilván (legalábbis a jelenlegi európai értékrend szerint) ölni, lopni nem szabad, ezeket nyilván a liberalizmus sem propagálhatja.

A fenti két bekezdés tartalmából össze lehet rakni egy működő liberalizmus vezérgondolatát: Legyenek mindenkinek egyenlő jogai; ne korlátozd senki szabadságát addig, amíg ő nem sérti meg mások jogait, szabadságát.

Namármost ebből viszont egyenesen következik az, hogy liberális elveket csak azokkal szemben lehet alkalmazni, akik maguk is tiszteletben tartják azt. Hitlerrel szemben nem lehet liberálisnak lenni. Muszáj nem tolerálni a nézeteit, hiszen azok elnyomó jellegűek.

Ez az, ahol a legtöbb "vasárnapi liberális" elbukik, hogy ezt az alapvető igazságot nem érti meg. A liberalizmus az emberek tökéletes egymás mellett élését hivatott elősegíteni, és épp ezért kell a liberális rendszerrel szembefordulókat azonnal és korrekt módon eltávolítani a társadalom testéből. Egy bűnözővel szemben nem lehet toleránsnak lenni semmilyen indokkal: akár meleg, akár cigány, akár félkarú rabló, ha egyszer törvényt sértett, akkor önként kívül helyezte magát a liberalizmus hatályán. Amíg be nem bizonyítja, hogy megjavult, addig nem lehet liberális nézetek alanya (sem tárgya, állítmánya, stb.).

A liberalizmusnak azon irányzata, amelyik a bűnözőket igyekszik megmenekíteni a jogos büntetésüktől, teljesen öngyilkos jellegű. Egy társadalom nem tolerálhat semmi olyat, ami a saját létét veszélyezteti. Tehát ha - teszem azt - franciahon földjére szeretné tenni a lábát egy muzulmán, aki előre kijelenti, hogy tűzzel-vassal terjeszteni kívánja szent hitét, akkor a legvéresebb szájú liberálisoknak is "szent kötelessége" őt kívül rekeszteni az országhatáron. Ebben nincs semmiféle rasszizmus, semmiféle xenofóbia; ez egyszerűen egy társadalom egészséges önvédelmi reflexe. Aki nem képes tiszteletben tartani a szabályokat, az ne jöjjön ide. Maradjon ott, ahol az ő szabályai vannak érvényben.

A gyengeelméjűség maximuma a TGM-féle szuicid-liberalizmus, aminek egyetlen fő szabálya, hogy muszáj mindent tolerálni, kivéve az egyén önvédelmét. Tehát ha Párizs utcáin egy banda felgyújtja a kocsidat, akkor a lázadáshoz való jogát gyakorolja, de ha te ezért odamész és fejbevered, akkor egy szemét rasszista vagy, akinek börtönben a helye. A mozgássérült idős hölgy, akit a "forradalom" idején az arab fiatalok felgyújtottak, a "jogos felháborodás" alanya, de ha visszaüt a mankójával, náci. Mondhatnék persze közelebbi példát is, de arra sokkal agresszívebben reagálnának a helyi liberálisok. Dehát... Lássuk :)

Ha egy cigány megkésel az aluljáróban, akkor tulajdonképpen ő az áldozat és nem te; szegény megélhetési bűnöző csak azért szúrt meg tizenhétszer, hogy kenyeret és tejet vehessen a mobilod árából éhező, elnyomott családjának. De ha te történetesen képes vagy megvédeni magad, és meg is teszed, azonnal kiderül, hogy fasiszta, rasszista szemétláda vagy, aki ok nélkül gyűlöli a cigányokat. Ismerős lehet ez nagyjából Loydi esetéből, akiről ugye kiderült, hogy egyedül rátámadt a tizenötszörös túlerőben lévő cigánybandára, mert ő annyira rasszista volt. Nyilvánvaló, hogy minden olyan ember, aki egyáltalán képes lehetne ilyesmire, már rég diliházban csücsül rácsok mögött. Egyértelmű, hogy Loydi egy rablótámadás áldozata volt, szó sem volt ott semmiféle rasszizmusról.

Node vissza a liberalizmushoz... Jó lenne ez az elmélet, csak ésszel kéne alkalmazni.

Az országnak most arra lenne szüksége, hogy a szélsőségesek (a liberálisok is) egy lépést tegyenek az arany középút felé. Nem lehet mindenkit lefasisztázni, aki szerint a nemzetiségi bűnözők ellen határozottan fel kell lépni.

A liberális gondolkodás gyakorlatilag az egyetlen normális lehetőség arra, hogy élhető és fejlődőképes világot teremtsünk, de a józan észt nem szabadna feláldozni semmiféle utópia oltárán.

Szólj hozzá!

Címkék: politika liberál értelmező kéziszótár


A bejegyzés trackback címe:

https://gond.blog.hu/api/trackback/id/tr7943647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása