Gondolat

A blogom tartalmát törölték.

Utolsó kommentek

  • Azithromycin: videotar.mtv.hu/Videok/2009/04/01/08/Zarora_2009_marcius_31_Vendeg_Hetesi_Zsolt.aspx (2012.02.13. 18:51) Kapitalizmus - tudod mit jelent?
  • Dean: A valós probléma egyik része, hogy nem kapják meg a "méltó" büntetésüket, mert a bíróságon kijátss... (2008.05.15. 17:52) Cigánybűnözés
  • legon: Aki bűnt követ el az a törvények szerint meg is kapja méltó büntetését. Cigánybűnözés ?=cigán... (2008.05.12. 00:41) Cigánybűnözés
  • Utolsó 20

Archívum

2007.01.29. 15:28 Dean

A nemi szerepek

A liberálisok és feministák egyik legfőbb érve a hagyományos nemi szerepek ellen, hogy korlátozó jellegűek. Ahhoz hogy valaki hagyományos értelemben "jó nő" legyen, nem lehet kopasz, borostás és nem járhat gépzsíros kezeslábasban. (A példa persze szélsőséges, de arra talán jó lehet, hogy megvilágítsa a témát.) Tehát "szét kellene törni ezeket a hagyományos szerepképeket"; igenis lehessen jó nő az, aki kopasz, stb.
Csakhogy ez így a valóságban nem igazán működik. Meg lehet tanítani az embereket, hogy erőszakot tegyenek magukon, és ne nevezzék rondának a ronda nőket (csak példa), de nem lehet megtanítani senkit arra, hogy olyan dolog tetsszen neki, ami nem tetszik.
Nomeg illene abba is belegondolni, hogy mi történik, ha a hagyományos szerepeket szétzúzzuk. Annak idején egy háziasszonynak pontos fogalmai voltak róla, hogy vele szemben mik az elvárások. Tudta, hogy mit és hogyan kell csinálnia ahhoz, hogy megfeleljen az igényeknek; a cselekedetei után pontosan felmérhette, hogy mit csinált jól vagy rosszul; pontosan tudhatta, honnan és milyen segítséget kaphat ahhoz, hogy a szerepében sikeres legyen. Ezek után a megfelelő erőfeszítés elegendő volt ahhoz, hogy szerepét "letudja", abban legalábbis elfogadható teljesítményt nyújtson, ergo boldog, de legalábbis nyugodt lehessen.
A szétzúzott képekkel ez nem megy. Ha valaki kitör a "korlátozó" szerepekből, járatlan területre téved. Felállíthat magának megfelelő célokat, de nagyon nehezen kaphat visszaigazolást arról, hogy amit csinál, azt a környezete mennyire fogadja el; fejlődött-e és ha igen, akkor mennyit; honnan kaphat segítséget ahhoz amit csinál.
Vannak persze összeszedett és koherens személyiségű emberek, akik mindenféle visszacsatolás nélkül is jól megvannak. Nem érdekli őket, hogy mások jónak vagy rossznak tartják viselkedésüket. Csakhogy az ilyen erős jellemek kevesen vannak, ráadásul nem is igazán biztos, hogy ilyen (kissé antiszociális) embereket kéne ezentúl követendő példának tartani.
A többiektől elvenni a hagyományos szerepeket viszont embertelen kínzás. Egy hétköznapi háziasszonyt és családanyát kizökkenteni jól meghatározott szerepeiből garancia arra, hogy ne legyen boldog. Úgyhogy a feministák és liberálisok legyenek szívesek ezt tolerálni. Hagyják meg a lehetőséget arra, hogy az emberek a már bevált módszereket válasszák a saját ötletek mindenáron való megvalósítása helyett.
Létezik olyan ember, akinek nincsenek jó saját ötletei. Ettől ő nem rosszabb mint mások, de ne erőltessük rá a "szabadságot" ha nem kéri.

Szólj hozzá!

Címkék: liberál értelmező kéziszótár


A bejegyzés trackback címe:

https://gond.blog.hu/api/trackback/id/tr3443643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása